Angor Watin salatut temppelit

_77664683_angkorwat624Angor Wat on muinainen kaupunki Kambodžassa ja se oli Khmerin valtakunnan keskus. Khmerit hallitsivat aikanaan suurta osaa Etelä-Aasiasta ja vaikka valtakunta kaatuikin, ehdittiin sitä ennen rakentamaan uskomattomia temppeleitä ja rakennuksia, jotka viidakko myöhemmin valtasi omakseen. Vaikka Angor Wat onkin nykyään täynnä turisteja, se on silti henkeäsalpaava näky. Varsinkin pohjoisemmassa ja etelämmässä olevat temppelialueet ovat harvemmin kovin täyteen ahdattuja turisteista, sillä nämä keskittyvät suurimpiin temppeliryhmiin. Alueen suosituimpia temppeleitä ovat Angor Wat, Bayon, Ta Phrom ja Angro Thom. Jotta kaikkiin paikkoihin ehditään kunnolla tutustua, täytyy hankkia 3 – 5 päivän kestävä lippu ja tähdätä varhain aamulla paikalle, ennen isojen turistiryhmien saapumista, tai vaihtoehtoisesti myöhään, kun nämä ovat lähteneet.

Hauskoja faktoja Angor Watista

  • 1. Angor Wat on turismin sydän

Jos ei ole vielä tiedossa, niin on hyvä ottaa huomioon että 50 % kansainvälisistä turisteista, jotka vierailevat Kambodžassa, matkaavat katsomaan Angor Watia. Paikalliset esittelevätkin sitä ylpeinä.

  • 2. Angor Wat on esillä maan lipussa

Vain kaksi maata koko maapallolla on sijoittanut kansallisen monumentin lippuunsa. Kambodžan lisäksi myös Afganistanilla on lipussaan oman maan monumentti. Lisäksi Angor Wat komeilee paikallisessa rahassa.

  • 3. Angor wat on suunnattu kuoleman suuntaan

Länsi on se suunta, joka symboloi kuolemaa paikallisten uskomusten mukaan ja temppeli on rakennettu katsomaan tähän suuntaan. Tämän takia uskotaankin että temppeli oli rakennettu alun perin haudaksi.

  • 4. Angor Wat oli ensin hindutemppeli

Sen jälkeen temppeli muuttui buddhalaiseksi. Tämän takia osa temppelissä nähtävistä veistoksista muistuttaa hindu-uskonnon jumalia.

  • 5. Angor Watia ympäröi jättimäinen vallihauta

Vallihauta antaa ihmisille joen tuntuisen alueen jossa voidaan uida, leikkiä vedessä ja jonka reunalla voidaan nauttia piknikistä. Tietenkin aikoinaan vallihaudan tehtävänä oli estää ihmisiä pääsemästä temppeliin.

  • 6. Angor Wat on ollut UNESCO maailmanperintö kohde vuodesta 1992

Lähes 1 000 vuotta sitten rakennettu temppeli on kärsinyt vuosia ryöstelyä ja rappeutumista. Suurin osa muinaisista patsaista on varastettu, tai niiden päät on irrotettu ja myyty yksityisille keräilijöille. Varkauksien jatkumisen pysäyttäminen vaati kansainvälistä yhteistyötä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *