Gizan pyramidit – uskomatonta tarkkuutta

Kheops-PyramidYli 3 000 vuotta vanhat pyramidit aiheuttavat vieläkin päänvaivaa lähinnä rakennustavasta ja siitä, miten egyptiläiset pystyivät tekemään niin tarkasti symmetrisiä muotoja. Nämä kolme pyramidia asettuvat tähtien ja tasaajien kanssa samalle linjalle ja niissä on lukuisia kammioita, joita ei ole vieläkään avattu ja tuskin koskaan voidaankaan avata. Ne sisältävät myös niin pieniä kammioita, ettei edes ihminen pysty ryömimään niiden lävitse ja tämä on yhtä lailla aiheuttanut pohtimista. Suurin pyramideista on nimeltään Kheopsin pyramidi, Khufun pyramidi tai Suuri pyramidi. Sen rakensi faarao Khufu ja sitä pääsee ihailemaan rajoitetusti. Kaikki pyramideista ovat uskomaton esitys ihmisten taidosta rakentaa jopa kuninkaille sopivia rakennelmia hyvin varhaisessa vaiheessa ja pyramidien lisäksi päästään myös ihailemaan lähellä olevaa sfinksiä.

Hauskoja faktoja Gizan pyramideista

  • 1. Pyramidit koostuvat arvioiden mukaan noin 2 300 000 kivipalasesta, jotka painavat 2 – 30 tonnia jokainen. Suurimmat kivet painavat jopa yli 50 tonnia.
  • 2. Kaikki kolme pyramidia on asetettu linjaan Orionin tähtikuvion kanssa.
  • 3. Pyramidien pohja kattaa 55 000 neliön kokoisen alueen ja jokainen sivu on vähinään 20 000 neliön kokoinen.
  • 4. Sisälämpötila pyramideissa pysyy vakiona ja on sama kuin maapallon keskilämpötila eli 20 astetta.
  • 5. Ulkokuori koostui 144 000 kappaleesta kivipäällystettä, jotka oli kaikki kiillotettu ja silotettu. Jokainen näistä kivistä painoi noin 15 tonnia.
  • 6. Rakennuksissa käytetty laasti on edelleen tuntematonta. Sitä on analysoitu ja sen kemikaalinen koostumus tunnetaan, mutta sitä ei voida kopioida. Se on vahvempaa kuin kivi ja pitää rakennelman yhdessä vieläkin.
  • 7. Aikaisemmin pyramidit oli peitetty kiillotetulla kalkkikivellä, jotka heijastivat auringon valoa, saaden pyramidit loistamaan jalokivien lailla. 1300 – luvulla maanjäristyksen jälkeen nämä kivet käytettiin arabien toimesta rakentamaan moskeijoita. Arvioiden mukaan laattojen vielä ollessa paikallaan ne heijastivat valoa niin kirkkaasti, että pyramidit pystyi näkemään kuuhun asti, loistaen kuin tähdet.
  • 8. Rahakirstu kuninkaan kammiossa on liian iso mahtuakseen kulkemaan pyramidin reittejä pitkin, eli se on asetettu paikoilleen jo rakennusvaiheessa. Se oli rakennettu graniittipalasista, jotka vaativat leikkaukseen pitkän pronssisen sahan, safiirisilla hampailla.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *