Parthenon – Kreikan vallan merkki

The_Parthenon_in_AthensVaikka Parthenon onkin tällä hetkellä, ja todennäköisesti aina, kunnostamisen alla, on se silti upea näky. Tämä muinainen temppeli Ateenassa edustaa ateenalaisten aikaisempaa valtaa ja se toimii testamenttina kreikkalaiselle sivilisaatiolle. Sen lisäksi paikalta päästään ihailemaan yhtä parhaista maisemista Ateenan kaupungin ylle ja tietenkin lähistöllä oleville raunioille, joiden temppelit ja rakennukset ovat yhtä kiehtovia. Vuosisatojen aikana suurin osa temppelistä ja sen ympäristöstä on tuhoutunut sotien ja varkauksien takia. Onneksi koko rakennelma on vielä jotenkuten pystyssä, mutta kulku on rajoitettu lähinnä korjaustöiden takia.

Hauskoja faktoja Parhenonista

  • 1. Parthenon ei ollut ainoastaan uskonnollinen rakennelma

Parthenon rakennettiin vanhemman temppelin päälle, joka oli todennäköisesti omistettu Athena jumalalle. Parthenonia itseään ei voida kuitenkaan pitää pelkästään uskonnollisiin toimintoihin omistettuna paikkana. Useimmat historioitsijat uskovatkin sen yhdistävän temppelin ja taidegallerian ominaisuudet. Näistä näyttävin oli suuri veistos Athena jumalattaresta ja tämän, kokonaan kullasta ja norsunluusta veistetyn teoksen veisti Phidas.

  • 2. Parthenonin rakentamista eivät rahoittaneet ateenalaiset

Parthenonin rakentamisen kuvasi monilla tavoilla ateenalaisten toiveikasta mielialaa. Niin sanottu ateenalaisten valtakunta saavutti huippunsa samoihin aikoihin, vuosia sen jälkeen kun persialaiset voitettiin. Rakennus oli ylenpalttinen projekti, joka henki paikallisten itseluottamusta ja ekonomista kukoistusta. Kuitenkaan se raha jolla paikka rakennettiin, ei tullut ateenalaisilta, vaan liittoutuneista kaupungeista, jotka olivat ateenalaisten suojeluksen alla.

  • 3. Parthenonilla oli kultavarasto

Vaikka päärakennus symboloi kaupungin tilanteen hohdokkuutta, useimpien ateenalaisten mielessä oli myös projektin käytännöllisyys. Siihen tilattiin jopa 1 040 kilon edestä kultaa, joka sulatettiin kolikoista ja muotoiltiin Athena jumalattaren muotoon. Tämä voitaisiin myöhemmin sulattaa takaisin kolikoiksi, mikäli tarve vaatisi.

  • 4. Parthenon oli kirkko ja moskeija

Rakennus muutettiin myöhemmin kirkoksi ja siitä tulikin kristittyjen tärkeimpiä pyhiinvaelluksen kohteita itäisen Rooman valtakunnassa. Valitettavasti tänä aikana useat pakanalliset veistokset poistettiin ja arkkitehtuuri kunnostettiin uuteen teemaan sopivaksi, sisältämään kirkkomaisia ominaisuuksia.

  • 5. Parhenon oli aikaisemmin värikäs

Vaikka media saakin nykyään vanhat kreikkalaiset temppelit ja rakennelmat näyttämään valkoista hohtavilta tyylikkäiltä rakennuksilta, vastakkainen oli totta. Parthenon oli todennäköisesti suhteellisen värikäs rakennus aikoinaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *