Petra, ruusukaupunki

BOfc0GVCAAQv-85Jordanin alueelle Arabian kanjoniin kaiverrettu Petra muuttui kuuluisaksi kolmannen Indiana Jones -elokuvan myötä, jossa etsittiin Graalin maljaa. Kaupunki löydettiin vuonna 1812 sveitsiläisen tutkimusmatkailijan toimesta, kun tämä seurasi paikallisia heimolaisia kaupunkiin. Sitä ennen Petra oli länsimaailmalle unohdettu paikka. Vaikka sen alkuperä onkin tuntematon, se on todennäköisesti rakennettu noin 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Rooman vallan alaisena kaupunki rapistui pahasti ja se hylättiin n. 600 vuotta ajanlaskun jälkeen. Vuonna 1985 Petra lisättiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi ja se valittiin myös osaksi uutta 7 maailman ihmeiden ryhmää.

Hauskoja faktoja Petrasta

  • 1. Nimen tarkoitus

Petra sai nimensä Kreikan feminiinisestä muodosta sanasta ”petros” mikä tarkoittaa kivet. Sen toinen nimitys on Al – Batra arabiaksi, mutta Petra on tunnetummin käytetty nimitys.

  • 2. Kutsutaan myös ruusukaupungiksi

Petraa kutsutaan usein ruusukaupungiksi, johtuen sen roosan punaisista hiekkakivikukkuloista. Se on punaiseen häivähtävien vuorien ympäröimä, mikä saa aikaan punertavan värin.

  • 3. Kuka rakensi Petran?

Nabatealaiset eli muinaiset etelän arabit rakensivat Petran kauppatielle, joka yhdesti Etelä-Aasian ja Kreikan. He saapuivat Jordaniaan 600 – 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua ja he ovatkin vastuussa joistain merkittävimmistä muinaisista sivilisaatioista.

  • 4. Asukkaat olivat auringon palvojia

Eurooppalaisten tutkimukset vahvistivat että navatealaiset rakensivat tämän kaupungin tarkkaillakseen auringon tähtitieteellistä liikehdintää ja rakensivat myös alttarit tätä varten talojensa katoille.

  • 5. Erikoinen sisäänkäynti

Päästäkseen sisälle Petraan, vierailijan tulee kulkea ohuen, noin 1 km pituisen kanjonin kautta.

Sitä varjostavat kaksi korkeaa kielekettä noin 80 metrin korkeudessa, joita kutsutaan nimellä Al-Sig.

  • 6. Kuollut meri syö Petraa

Jatkuva suola, joka kulkeutuu tuulen mukana kuolleelta mereltä, jähmettää hiekkakiven huokoset ja hitaasti murentaa rakenteita.

  • 7. Petra on kuninkaallinen hauta

Petra on valtava hautojen, monumenttien ja pyhien rakenteiden kaupunki, joka on kaiverrettu kiveen. Se sisältää noin 800 kaiverrettua luolaa, jotka on nimetty kuninkaallisiksi luoliksi.

  • 8. Tämä aavikko tarjosi paljon lähteitä vedelle

Paikallisen vedenkeräämisjärjestelmän takia vettä oli jatkuvasti riittämään 30 000 ihmisen tarpeisiin. Aavikolla oli myös tarpeeksi vettä, jotta voitiin pitää yllä reheviä puutarhoja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *