Stonehengen mysteerit

stonehenge_mystery_blog_mainEnglannissa, Salisburyn lähellä sijaitseva Stonhenge on megaliittiajan rakennelma jolla on ikää yli 3 000 vuotta. Paikalle kerätyt kivet ovat alun perin lähtöisin Walesista, eikä vieläkään tiedetä kuinka rakentajat saivat kivet kuljetettua paikalle, lukuisista yrityksistä huolimatta. Edes rakennelman tarkoitusta ei tiedetä, vaan suurin osa tiedosta perustuu arvailuun. Stonehenge on nykyään aidattu, eikä ympyrän keskelle pääse lainkaan, vaan turistien täytyy tyytyä kävelemään muodostelman ympärillä. Se on silti vierailemisen arvoinen paikka, vähintään kätkemiensä mysteerien takia.

Myyttejä Stonehengesta

  • 1. Hautapaikka

Joidenkin tutkijoiden mukaan paikka on alun perin voinut olla ylimystön hautausmaa. Luunsirpaleita löydettiin paikalta ensimmäistä kertaa vuosituhat sitten, mutta tämän ajan arkeologit eivät pitäneet löydöksiä tärkeinä, vaan hautasivat ne uudestaan. Nykyään englantilaiset tutkijat ovat keränneet lähemmäs 50 000 polttohaudattua luun palasta ja pystyneet toteamaan 63 erillisen yksilön hautapaikan. Analyysien mukaan paikalle haudatuista yhtä moni oli naisia ja miehiä sekä joitain lapsia.

  • 2. Paikka parantamiselle

Toinen teoria ehdottaa että kivikauden ihmiset näkivät Stonehengellä olevan parantavia ominaisuuksia. Vuonna 2008 tehtyjen reporttien mukaan suurimmalla osalla alueelle haudatuista ihmisistä oli merkkejä sairaudesta tai vammasta. Samalla löydettiin ensimmäistä kertaa palasia Stonehengen kivestä, jotka oli hakattu irti muodostelmasta, todennäköisesti suojeleviin talismaaneihin.

  • 3. Taivaan tarkkailu

Stonehenge on voitu rakentaa aurinko mielessä pitäen. Yksi monumentin läheiseen Aven jokeen yhdistävä reitti on suorassa linjassa auringon kanssa talvipäivänseisauksen aikaan ja arkeologiset tutkimukset paljastavat, että joulukuussa ja tammikuussa paikalla uhrattiin sikoja. Tämä on tietenkin merkki mahdollisesta juhlinnasta tai rituaaleista ja myös kesäpäivänseisauksen aikaan

muodostelma kohtaa auringon nousun. Samat ajat ovat vieläkin juhlinnan kohteina samalla alueella.

  • 4. Ryhmähenkeä nostattava harjoitus

Tämä on ehkä oudoin väittämistä, sillä todennäköisesti valtavien kivien raahaaminen järjettömän matkaa, lähes mitättömästä syystä, saisi enemmänkin aikaan vallankumouksen, kuin paremman yhteishengen, mutta se on silti vakavasti väitelty ehdotus. Kuitenkin muodostelman teon ajatellaan yhdistäneen sen ajan ihmisiä, koska väkijoukko sen rakentamiseen on täytynyt olla tuhansien luokassa. Siihen on kuulunut kivien raahaaminen läntisestä Walesista, niiden muotoileminen ja kokoaminen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *